Az autók is szeretnek fesztiválozni!

Minden évben, nyár elején furcsa népség tölti be a somogyi dombvidéket, Balatonlellétől 20 kilométerre. Hatalmas tömeg, rengeteg terepjáró, lóerők tízezrei, por és sárhegyek, az egészet pedig átitatja a bulik világegyetemének alap közege, a SÖR. Európa legnagyobb off-road fesztiválja idén, 2014-ben is várja az erős gépek, terepjárók kedvelőit! Nagy vasak, giga dagonya és egy csomó jó arc. Koncertek, versenyek és extrém bemutatók három napon keresztül.

Minden évben május-június körül, pünkösd hétvégéjén kerül megrendezésre Közép-Kelet Európa legnagyobb terepjárós találkozója, a somogybabodi Offroad Fesztivál. 1985-től itt rendezik meg Európa egyik legnagyobb terepjáró fesztiválját, így az egyik legidősebb, folyamatosan működő éves rendezvény hazánkban.

A magyar terepjárós közösség mellett a Benelux államokból és német nyelvterületekről érkezők mellett szinte valamennyi szomszédos országból vannak indulók. A 100 hektáros területen mintegy ezer autó küzd a tíz-tizenötezres nézősereg előtt 7 versenyszám 11 kategóriájának ügyességi és gyorsasági versenyszámaiban. A Fesztivál célja a versenyzők számára egyfajta barátságos mérkőzéshez hasonló megmérettetési lehetőség, de ettől függetlenül szigorú műszaki előírásoknak kell autóiknak megfelelniük. Egy hétvégére Somogybabodon minden az off roadról szól: siratófalról, dagonyáról, emberi és gépi próbákról, lányokról és bivalyerős bömbölő motorokról, épített terepjárókról és quadokról.

728x90_babod5_minimal.gif

Zene az van

A fesztivál hangulatról számtalan kiegészítő program gondoskodik a sörfesztiváltól az erőversenyeken keresztül a koncertekig. Esténként a por-, sár-, vagy olajfürdőben megfáradt közönség és a versenyzők is évről-évre minőségi magyar rockegyüttesek muzsikáját élvezhetik. 2014-ben a ROAD együttes ordítása váltja a több tízezer lóerős gépek moraját, illetve bulisátor és több kisebb zenei program is várható. A fesztivál ideje alatt kempingben, vagy közeli szálláshelyeken pihenhetnek.

Családi fesztivál

A nézőket számtalan kiegészítő program szórakoztatja, szolgálja három napon át. Nem csak a szakavatott versenyzőknek és közönségnek szervezünk programokat. A vállalkozó szellemű látogatókat az offroad versenyzők ismertetik meg a "terepezés" élményével úgy, hogy terepautózás közben mutatják be azt, milyen autón belül az offroad-élmény.

A szokásos őrült programokon kívül minden évben van valami különlegesség, amit a közönség nagy szeretettel fogad: a 2000-es évek elején a Taszáron állomásozó amerikai katonák is kivonultak, de hagyományőrző magyar katonai szervezet is tiszteletét tette, de például 2013-ban a Die Hard (Drágán add az életed) című filmben szereplő Cougar is nagy népszerűségnek örvendett, melyet a Szalay Dakar Team bocsátott a fesztivál rendelkezésére.

Környezetvédelem

A fesztivál szervezői az idei évtől kezdve komoly erőfeszítést tettek azért, hogy a somogyi dombságon a versenyzők és a közönség élvezettel használja, de ne kihasználja, ne tegyen kárt a természetben. A világon először 2013-ban szerveztek karbon-semleges off-road fesztivált. Céljuk, hogy a résztvevőkön keresztül is felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, a klíma katasztrófa megelőzésére.