Ilyen az igazi magyar sárfesztivál! Képek és videó

970377_585860258100138_988979790_n.jpgIlyen az, amikor minden gátlást levetkőznek magukról a fiatalok és fetrengenek a sárban - bármennyire morbid, te is élveznéd. Elmondjuk, miért.

"Amikor mindened megvan, jó néha minden nélkül is létezni" - talán ez lehet a mottója az olyan kikapcsolódásoknak, amelyek nem adni akarnak számodra valami 21. századit - hang-, és fénytechnikát, különleges piákat, extravagáns fellépőket - hanem elvenni akarnak, a "kevesebb több" elve alapján. Elvesznek a kényelmedből, a már-már sterillé lúgozott életedből, a wifivel, gyorskajákkal és villamossal könnyített mesterséges életteredből - és azért valamit mégis adnak: nomád életérzést, mert nincsenek az előbbiek, de van óriási élettér és van a természet abban a hamisítatlan, nyers formájában, aminek alapeleme a por vagy a sár, az óriási távolságok, a préri.

Egy ilyen helyen levethetjük a városi tömeghez szoktatott visszafogottságunkat, és jöhet a tombola - nem, nem a sorsolós, hanem az ordítós. Levethetjük kicsit azokat a normákat, amelyek csendes városi kérődzőket gyártanak belőlünk, kiléphetünk a város burkából! Na ezért jó a sárban dagonyázni, nem törődve a ruháddal, elfelejtve a mobilodat és a kék közösségi oldal ezernyi lényegtelen böfögését!

Miért áll távol ez tőlünk magyaroktól? Fura dolog, az, hogy például a Glastonbory, a világ egyik legrégebbi és legismertebb fesztiválja is rendszeresen sárban úszik - brit időjárás hej! - itthon mégsem alakult ki ennek a naturalizmusnak a "kultúrája", sőt, az egyik legnagyobb magyar zenei fesztivál is évekig küzdött ideiglenes járólapok lefektetésével és kismillió barkács megoldással azon, hogy a sarat,port és természetközeliséget kiszorítsa a fesztivál területéről, mert már csak ezzel is emeli a rendezvény színvonalát.Vagy nem. Mert ezzel el is tűnik a nyers, nomád hangulata az egésznek és marad a "kapitalista kasza".

Babod évtizedek óta maradt a nyers erő és szabadság mítosza mellett, bár tény, hogy haladni kell a korral, szóval van biztonság, meg házisör, meg versenyszabályzat és sok olyan kutyafüle, ami azért valamennyire kordában tartja a fesztiválózó népséget, mégis, talán ez az egyik leginkább rusztikus, nyers, szabad fesztivál a honiak közül. Glastonbury-hez hasonlóan itt is a várostól elvonulás egy fontos eleme a fesztiválnak, hiszen egy kb 500 fős falu van csupán az Offroad Fesztivál közelében. A fesztiválnak nagyon hűséges visszatérő közönsége van, akik a fentieket saját magukon tapasztalják, és hónapokig készülnek arra, hogy itt eresszék ki a gőzt. Pár hete maguk nyilatkoztak arról mit mondanának egy mondatban annak, aki még nem ismeri a "Babod feelinget":

Gyula: SOMOGYBABOD - Egy mocskosul jó buli!
Csaba: Akció- Kaland- Sár egy élmény!
András: Játszós ruhát hozzatok!

Mariann: Ha pünkösd, akkor BABOD!!!
Kristóf: Völgybe le hegyre fel a babodi terep kell!
Zsanett: ez az a hely ahol csak a lóerő és a sör számít
Annamária: "Sárosan szép az élet!"
Attila: Somogybabod, a benzingőz szerelmeseinek Wellnessközpontja!
Attila: Kell ez nekünk, mint sárban dagonyázó terepjárónak a vontatókötél!
Attila: Somogybabodi sár az életünk része!
Gábor: Minden út a Babodi dagonyába vezet!!!!!!!!!
Mariann: Csúcs ez az érzés.
Alexandra: Az offroad fesztival az elet SARAS oldala
András: Játszós ruhát hozzatok!
Szilvia: A HŐSÖK Babodon születnek
Ferenc: "Somogybabod a sör és sár fesztiválja"
Gergő: "Babod 4x4EVER"
Péter: Külön érkezünk,mégis egymásért vagyunk Babodon! Egy életre szolo élmény!
Mit nekünk egy kis sár vagy iszap, ettől szép az élet, ezért szeretjük az offroad-ot
Ádám: A tömeg, a jó idő é a sártenger..ez a Babod Feeling!
Dávid: Legjobb a SOMOGYBABODi iszappakolás!
Balazs: Somogybabod az év legjobb rendezvénye :)
Klára: "SOMOGYBADODOT JOBBAN VÁRJUK MINT A KARÁCSONYT!!"
Ádám: Egy szó Sáros!! Az a lelke <3
Erika: sár, az élmény, a hangulat és a jó társaság !
Petikee: Babod után csak Babod jöhet!!

A legújabb fotókat itt lehet megnézni>

Magyarázzuk még? JÚNIUS 6-8, BABOD