Csajok a terepen - Ildi a versenybíró

Mit tehet egy lány egy profi terepjárós, autószerelő apa és két lóerőmániás báty mellett? Segít nekik kereket cserélni...:) Autómániás, terepjárós csajokat bemutató sorozatunk első részét Nőnap alkalmából fogadjátok szeretettel!

ildi.jpgSokan, akik nem ismerik a terepjárós szubkultúrát, nem gondolnák azt, hogy ez nem csupán motorolajban áztatott férfisport, hanem sok nő is rajongva várja minden évben a Pünkösdöt és azt, hogy felzúgjanak a somogyi dombok között a lóerők. Korábban bemutattuk már Mercédeszt, ezt a sorozatot folytatjuk Ildivel.

A terepjáró mániás családból származó Ildi tiniként, a bimbódzó kapitalizmust Jeepen ülve élte át - irigyeljük is ezért. Az autószerelő apa és két lóerőmániás bátyja mellett tiniként nem rúzsozni tanulta meg magát, hanem kereket cserélni, csörlőzni, vagy bemászni a térdig érő sárba azért, hogy kimenthessék a bennragadt autót a dagonyából. ":)"

Polszkiból Jeepbe

A terep-szerelem Ildinek és az egész családnak a ’80-as évek végén kezdődött. Az első babodi fesztiválok egyikére a „majdnem mindent kibíró” kispolszkival ment el a család. Az első komolyabb gép, ami a siratófalra felment, az egy Jeep volt (akkor a siratófal hosszabb és meredekebb volt, jobban kellett hozzá az erő). Az apa beleszeretett a nyugati csodába és addig gyűjtögettek, míg végül több év is eltelt, mire hozzájutottak egy Jeep Wranglerhez, és '95-ben már Ildi is túl volt a babodi "sárkeresztségen". A somogyi dombok, a sár és por nem éppen plazázó tininek nevelték, hiszen például sokszor ő cserélt kereket, vagy mászott be a sárba azért, hogy bevigye a kötelet a kimentés alatt álló autóhoz. A modern és erős gépek mellett a nomád, sátorozós hétvégék is megszerettették vele ezt a sportot. A ’90-es években, míg más tinilány Bravo-t lapozgatva járta a butikokat, ő 13 évesen már triál pálya kijelölést végzett versenyek előtt, éveken át a babodi hétvégék oszlopos tagja volt mint rendező, majd versenybíróvá képezte ki magát.

Sokszor rám köszöntek versenyeken, de rossz az arcmemóriám, ezért megkértem őket, hogy mondjanak autómárkát, típust, színt, mert a kocsikat sokkal könnyebben megjegyzem, és így be tudom őket azonosítani!:)

Anyu meghódítása

Ha a focimeccs a férfiak hétvégi indoka a sörözésre, akkor ugyanez általában az anyukáknak arra, hogy a töltött káposztát végre megcsinálhassák. De mi van akkor, ha a férfiak lelépnek egy egész hétvégére? Ildi sztorija jól mutatja azt, hogy a fesztiválozás lehet családi élmény is! Mivel ők a versenyekre mindig leléptek két bátyjával és az offroad-fan apukával, nagy kérdés volt, hogyan csalják el a „bevehetetlen várként” otthonülő anyukát. Amikor végre sikerült „leimádkozni” őt, az egész hétvégén torokfájással küzdött, és nem elég, hogy életében először kempingezett, egy vihart is sikerült kifogniuk és úgy általában minden összejött. Aztán hogy, hogy nem, anyu megszerette a terep fesztiválozást és Babodot.

Ő lett a babodi "bázisállomás", a nyugodt háttér ország, ahová az egész napos dagonyázásból bármikor el lehetett ugrani egy gyors szendvicsre vagy egy mustáros flekkent bekapni pirított kenyérrel. De azért nem nehéz megérteni őt sem, hiszen anyai és női szemmel is rettentő élvezetes családi kempingezés is tud lenni a babodozás. A pasik elmennek játszani, a csajok meg vagy mennek velük, vagy ülnek a táborban és beszélgetnek, főznek, pletykálnak. Hiszen a versenyek között sok idő eltelik, sok mindent kell pótolni.

"Hallottad, új autót vettek a Kovácsék! Szerinted 2literes motorral is beragadnak, mint tavaly?"

Üldögélnek és nézegetik a "bolondokat", ahogy túráztatják a gépeket, hemperegnek a sárban, a bográcsban meg rotyog a pörkölt, amiért még akár Gordon Ramsay is csendes papucsférjjé korcsosulna le, és úgy általában jó a hangulat. Az otthonülő család így lett pár fesztivál után egy modern nomád csapat. Volt olyan év, hogy 365 napból 92-t lakókocsiban töltöttek. Együtt, közösen, terep versenyről fesztiválra, az egész család.

Vajon ezt mikor tette meg bármelyikünk mostanában? Pedig Ildinek és sokan másoknak életreszóló élmény. Ez is Babod.

★★★★ OFFROAD Fesztivál Facebookon ★★★★
YOUTUBEINSTAGRAMWEB