BABOD Offroad - terepen király!

2018\05\12

32 éve a dagonyában - idén is dübörög a Babod Offroad Fesztivál

babod_off_road3.jpg

Idén júniusban harminckettedik alkalommal nyitja meg kapuit, ezzel a hazai nagyfesztiválok között a legnagyobb múlttal rendelkezik. Saját kategóriájában Európa legnagyobb és legrégibb fesztiválja, több mint 1200 autós résztvevőjével egyedülálló esemény, 25 ezer fő feletti közönsége alapján pedig a vidéki fesztiválok egyik leglátogatottabbja. Középpontjában nem a nagyszínpad, hanem a Katlan és egy jókora adag dagonya áll, a műsort nem zenei világsztárok, hanem körülbelül kétszázezer lóerő adja.

Önmagában az a tény, hogy egy fesztivál évről évre növekvő közönség-érdeklődés és résztvevői létszám mellett a rendszerváltást megelőző kortól napjainkig működik, s mindvégig megtartja egyediségeit és identitását, a hazai fesztiválpiac egyik különlegessége, ezért izgalmas áttekinteni ezt a hosszú utat.

A Babod Nemzetközi Off Road Fesztivál története tehát egészen a 80-as évekig nyúlik vissza. Európában ekkor jelentek meg az utcai terepjárók, amelyek már többek számára is elérhetők voltak, s amikor ezek az autók elvesztették vadonatúj fényüket, két-hároméves korukban tulajdonosaik szabadidős tevékenységre kezdték használni őket. A Range Roverek, Nissan Patrolok, Isuzu Trooperek és Toyota Land Cruiserek hajdani gazdái hamar rájöttek, hogy nagy igény lenne egy olyan találkozóra, amelyen nem csupán méregethetik egymás autóit, hanem éles bevetésen mérhetik össze tudásukat, saját és autóik felkészültségét.

babod_off_road1.jpg

A nyugatnémet kezdeményezők a nyolcvanas években a Volántourist közvetítésével kötöttek ki végül a somogybabodi KISZ-szervezet amatőr krosszpályáján, ahol lényegében kizárólag külföldi résztvevőkkel és közönséggel elindult a Somogybabodi Off Road Fesztivál; az első években még csak valutáért vásárolható sörrel és virslivel, miközben a magyarok ámulva nézték az akkoriban mifelénk sosem látott, vagy csak a Balatonnál egy-egy példányban előforduló terepjárócsodák sokaságát.

Még a rendszerváltást megelőzően azonban mi is bemerészkedtünk a babodi pályákra! Állami gazdaságok Lada Nivái, termelő szövetkezeti UAZ-ok és GAZ-ok jelentek meg állami fekete rendszámmal a nyugati kocsik között, így kezdődött meg a hazai terepjárózás, az elején kétségtelenül lassacskán: 1995-ben még csak 37 magyar autó vett részt a babodi fesztiválon, egy év múlva pedig már 410, a kilencvenes évek tehát viharos gyorsasággal termelték ki azt a réteget, aki hajlandó volt extrém körülmények közötti off roadozással tölteni szabadidejét.

A babodi terepjárós esemény magyarrá válásában jelentős része volt Papp Lászlónak, a fesztivál jelenlegi tulajdonosának, aki 1988 óta vett részt a szervezésben és 1996 óta a fesztivál tulajdonosa. „1996-ban a németek kivonultak, máig nem tudni, pontosan miért, én pedig átvettem a főszervezést. Féltünk, hogy a német szervezők távozásával a külföldi résztvevők is távol maradnak majd, de nem így történt. Mind a mai napig ténylegesen nemzetközi a résztvevői kör. Babod akkor váltott újra egy nagyot, amikor a kétezres évek elején elindult hazánkban a profi terepjárózás, speciálisan erre a területre szakosodott tuningműhelyek nyíltak, a magyar off roadosok nemzetközi sikereket kezdtek elérni, így Babod résztvevői gyakorlatilag egy csapásra professzionálisak lettek” foglalta össze Papp Laci tíz év fesztiváltörténetét.

babod_off_road2.jpg

Több mint 1200 autó vesz részt évről évre a fesztiválon, miközben csaknem 25 ezres közönség érzi jól magát a pályák közvetlen közelében. A kocsik testközelben vannak, a hang és a látvány semmi máshoz nem hasonlítható. Egyetlen autós eseményen, versenyen sem tapasztalható meg ennyire közvetlenül a lóerőélmény, hiszen Babodon a közönség és a résztvevők egy térben, egy közegben vannak. Ennek ellenére, köszönhetően az átgondolt biztonsági stratégiának és szervezésnek, a Babod Nemzetközi Off Road Fesztivál az elmúlt harminc év statisztikái alapján az egyik legbiztonságosabb autós esemény: halálos baleset a fesztiválon soha nem következett be.

Mindemellett az is érdekes kérdés, hogy mi lehet a titka, igazi vonzereje egy ilyen eseménynek: „A közönségnek az a jó benne, hogy mozgásban láthatja együtt Európa legjobb terepjáróit, és hogy akadályt nem ismerő, szabad levegőt és szabadságot szerető embereket ismerhet meg. A résztvevőknek az a jó benne, hogy mára Babod az off road nemzetközi ünnepévé vált, ahol az egy gyökérről kihajtó különféle ágazatok képviselői találkozhatnak. És azt hiszem, a fesztivál egyik titka a résztvevők és a közönség közötti összekacsintás. Aki itt van, aki együtt van a többivel Babodon, az szereti a szabad életet és szereti legyőzni a korlátokat” – fogalmazta meg Papp Laci a fesztivál filozófiáját.

2018-ban a 32. Babod Nemzetközi Off Road Fesztivál június 7. és 10. között várja a lóerők, a terepjárók, a szabad levegő és szabadság szerelmeseit.

A fesztivál promó videóját a rendezvény Youtube-csatornáján lehet megtekinteni >

 

somogybabod fesztivál babod sárfesztivál babod offroad

2018\05\04

Babett Babodon - videósorozatban mutatjuk be Babod hőseit!

babett_babodon2.jpg

Babod nem csupán egy földrajzi hely, egy off road pálya, egy több mint három évtizedes fesztivál, hanem azoknak az embereknek a közössége, akiknek nem számítanak az akadályok és szenvedélyesen szeretik a szabadságot.Ezt szeretnénk bemutatni 12 részes videós sorozatunkban!

A Babod Nemzetközi Off Road Fesztivál idén 32 éves, népszerűsége töretlen, évről évre 1200 feletti terepjáró és több mint 25 ezer látogató vesz rajta részt. Úgy döntöttünk, a szélesebb közönséget is megpróbáljuk beavatni a babodi titkokba, és megmutatjuk, hogy milyen emberek, technikák, közösségek, milyen összetartó erő és szabadságvágy működteti Európa legnagyobb terepjárós eseményét immár több mint harmadik évtizede.

Babett ezekre a szabadságszerető, akadályokat leküzdő emberekre volt kíváncsi, de közben beleszeretett az off road világába is. Megismerkedett MacGyverrel, a G-Mercedesek suttogójával, Moflival, a babodi szamurájjal, a Kis-Balaton Off-Road Club jeles tagjaival és kedves időtöltéseikkel, valamint az utolérhetetlen, a teljesen egyedülálló, a felfoghatatlanul különleges Lucifer Teammel, az ő szórakoztató központjukkal és magával Luciferrel, akinek semmiség ezres fordulaton az ezer newtonméter forgatónyomaték.

 

Babett szabad, a szenvedélyeiknek élő embereket keresett, s közben dagonyákat, mechanikus adagolókat, négykerék-kormányzást, jóféle kökénypálinkát, sok ezer lóerőt, összetartó, egymást segítő emberek közösségét is megtalálta. Babett megtalálta azt, amit, és akiket keresett, s közben terápiaként élte meg az off road élményeket.

Babett babodi ismerkedéseit, kalandjait és élményeit 12 epizódon át követhetjük nyomon, s a Babod Nemzetközi Off Road Fesztivál szervezőinek reményei szerint eközben sok olyan ember is bepillantást nyerhet ebbe a különös, erős és kitartóan fejlődő szubkultúrába, aki sohasem járt Babodon, és akit nem is érdekelnek a terepjárók. Mert a „Babett Babodon” középpontjában elsősorban az igazi emberi értékek, az off road kultúrát életben tartó érzések és gondolatok állnak, ezek pedig talán az autók iránt kevésbé érdeklődők számára is izgalmasak lehetnek.

A 12 epizódhoz ráadásul játék is kapcsolódik!


A Babod Nemzetközi Off Road Fesztivál közösségi oldalán minden epizódhoz felteszünk egy-egy kérdést. A babettbabodon@babod.hu címre a helyes válaszokat leggyorsabban beküldő három válaszoló pedig páros belépőt vehet át a 2018-as Babod Nemzetközi Off Road Fesztiválra.

oqkdkj.gif

somogybabod youtube videó terepjáró offroad sárfesztivál babod offroad offroad fesztivál babod2018 terepjáró fesztivál babod hősei

2018\04\20

Ahol kétszázezer lóerő csinálja a műsort

A Babod Nemzetközi Off Road Fesztivál több mint három évtizede Európa legnagyobb terepjárós eseménye, ahol évről évre csaknem 1200 autó és 20 ezernél is több résztvevő biztosítja a sehol másutt e világon meg nem tapasztalható „babodélményt”.

2018-ban június 7-10. között várunk mindenkit! Gyere el idén is, vagy gyere el idén először, mert Babodon:

 • senki nem szól rád!
 • nem számítanak az akadályok!
 • kézszázezer lóerő csinálja a műsort!
 • egészen szabad lehetsz!

Várunk, ha nincs terepjáród, de érdekel egy valódi őrület, várunk, ha van terepjáród, de még sosem hagytad el vele a járt utakat, és várunk, ha profi járatlan útjáró vagy! ★ BABOD NEMZETKÖZI OFF ROAD FESZTIVÁL a Facebookon: https://www.facebook.com/babod.offroad/ ★ INSTAGRAM: https://www.instagram.com/babodoffroad/

somogybabod terepjáró babod babod offroad babod2018 terepjáró fesztivál

2018\02\12

Trump nem viccelt, bejelentette 2018 legnagyobb buliját!

donald-trump-winning-reactions-3jn.png
A karakán, szókimondásáról híres amerikai elnök nem megy a szomszédba ahhoz, hogy nagy dolgokat mondjon és tegyen. Minden héten van valami megdöbbentő, amit tesz. Gesztusával az elnök végre méltó helyére emelte a hazai terepjárós kultúrát. Köszönjük! Az elnök saját maga kürtölte világgá, mikor lesz 2018 legnagyobb bulija.

Semmi mellébeszélés, csak a lényeg:

 

Többet még mi sem tudunk, de rajta vagyunk a híreken, érdemes követni! :) :) :D

★★★★ BABOD OFFROAD fesztivál a Facebookon ★★★★
YOUTUBEINSTAGRAMWEB

bejelentés trump babod babod offroad babod2018 terepjáró fesztivál DOnald trump

2017\06\02

Babod Offroad: a hely, ahol az úttalan utak szerelmesei találkoznak

babod-offroad-2017.jpg

Az ország legvadabb, nyárindító fesztiválja dübörög - szó szerint. 1985-től évről évre lehetőséget biztosítunk arra, hogy kitombolja magát a sok terepjárós, és ezt minden néző nagy élvezetére tegyék meg. Idén a por és a napsütés az úr, és ahogy mi mondjuk: hozzatok napolajat, hadd ragadjon az a por! :)

Szerda óta folyik a sör, porzik a domboldal és bőgnek a lóerők - mi jöhet még? Mivel vasárnapig tart, ez még csak a bemelegítés, szóval van program bőven!

Például tök jó koncertek lesznek:

csütörtök

 • 19:00 Vasmacska Zenekar
 • 20.00 Zorall
 • 22.00 Macskajaj

péntek

 • 19.00 Arizona Zenekar
 • 21.00 Bohemian Betyars
 • 23.00 Delta

szombat

 • 18.00 Fracta Zenekar
 • 19.30 Judas Priest tribute
 • 21.00 Kalapács Band
 • 23.00 Belga Bulisátor sztárvendégekkel
  Házigazda: Dj Fuszi

A terepjáró szerelmesei pedig millió programot találnak:

 babod2017.jpg

Végül pár videó és fotó a bemelegítésről, már ez is brutál! :)

 

Babod on 1. Day / Babod az 1. Nap #somogybabod #babod #mud #sár #sör #por #dust #beer #offroad #offroading

<[LujÓ]> (@lujoelete) által megosztott bejegyzés,

 

somogybabod fesztivál terepjáró képgaléria 2017 babod offroad offroad fesztivál

2017\05\17

Végre lehet fotelből is fesztiválozni!

Bár nem biztos, hogy kipróbálnád...

gif_1.gif

Fesztiválozni macera. El kell hagyni a jól belakott kérót, a hűtő megnyugtató közelségét és kimenni. Oda, ahol emberek vannak, utazni kell kilométereket és órákat és még ki tudja, mennyi megpróbáltatás éri az embert! De! Van megoldás, és ez a videóban látható. A végén pedig az van, hogy lenne még ezen mit fejleszteni! :)

 

Ha pedig mégis inkább eljönnél, hogy az ország egyik legvadabb fesztiváljával indítsd a nyarat, akkor készülj, mert június 1-4 között lesz Babod Offroad! 

★★★★ OFFROAD Fesztivál Facebookon ★★★★
YOUTUBEINSTAGRAMWEB
 

somogybabod videó fesztivál őrült fotel kanapé kanapészörf offroadhungary babod offroad offroad fesztivál 2017

2017\05\03

Vedd meg a Vitarám! Használtautós hirdetés, amilyet még nem láttál!

gif.gif

Mi a közös a Jurassic Park, a Hold és a Mad Max filmben? Mindegyikben van Suzuki Vitara! :)

A hősök köztünk járnak. A Transformersek (vagy a Kicsi kocsi?) óta pedig azon sem lepődünk meg, hogy nem feltétlen emberek. Eugene Romanowsky minden bizonnyal egy Vitara b**zi, mert kedvenc autójának olyan videót készített, amit sok filmstúdió is megirigyelhetne.

Felejtsük el az unalmas használtautós hirdetést, ahol a fotók helyett valaki körbejárja saját ütött-kopott járgányát! Ez a kétperces Vitara klip ugyan hasonlóképpen kezdődik, de aztán eljutunk odáig, hogy a T-Rex elől is meg tud lépni és a Hold sem épp az a terep, ahol megfeneklik! :)

 

Amit érteni kell a videó mögött, az a szerelem. Ilyen az az ember, aki a lóerő mögött igazi társként néz az autójára, mert annyira megbízik benne :) Romanovszkij a legjobb barátként mutatja be terepjáróját, olyan jellemzőkkel, mint például egy 1.6 literes, 96 lóerős benzinmotor, környezetbarát új kipufogógáz-átalakító, stb. Nagy szerelmét fogalmazta meg egy ilyen etűdben, mi pedig abszolút megértjük, mit érez kedvence eladása előtt!

Suzuki Vitara is lesz az Offroad Babod fesztiválon!

★★★★ OFFROAD Fesztivál Facebookon ★★★★
YOUTUBEINSTAGRAMWEB

 

reklám somogybabod youtube videó terepjáró pünkösd használtautó vitara videóhirdetés suzuki vitara

2016\11\28

Orosz terepjáró, amit már a világvégére terveztek

shaman2.gif

Miért pont az oroszoknak van a világégést is túlélő terepjárója? Talán azért, mert - hisszük vagy sem - a magyar utaknál is durvább a közúthálózatuk, de az is lehet, hogy a történelmi múltjuk is arra vezeti őket, hogy bármikor túl tudjanak élni a semmi közepén.


Az Avtoros cég Shaman névre keresztelt 8 kerék meghajtásos zombitaposója a bemutató videó szerint árkon bokron átmegy. Legyen bármilyen világégés, bent ülve nyugodtan mártogathatod a kenyered a kedvenc pörköltödbe. Miért? Mert ez a Sámán is bizonyítja, hogy az oroszok értenek a már-már faék egyszerűségű, de strapabíró gépek kifejlesztéséhez. Na most nézd meg a bemutatót, aztán még okoskodunk kicsit:

Az Avtoros által kifejlesztett Shaman 8x8 modell nem az első a "Mad max"-i kor legmenőbb autóinak fejlesztésében. Az oroszok a terepjáró-gyártás történelmében nagy mérföldköveket tettek le, hiszen a GAZ, Lada Niva, és az UAZ megkerülhetetlen nevek, de ha csak az utóbbi évek fejlesztéseit nézzük, akkor is sok érdekes(és extrém próbának tekinthető) járgány híre érte el hazánkat: itt van például a világ legjobb ilyen járművének kikiáltott Sherp, de a Burlak is orosz és akkor az egyedileg elkészített csodákról (Mega Cruiser, átépített UAZ) még nem is beszéltünk.

shaman-530x294.png

A gép 4,8 tonnát nyom, egyszerre lehet mind a nyolc kerekét kormányozni, a felépítésének köszönhetően pedig nemcsak a szárazföldön, hanem a vízben is simán el tud menni. Míg előbbi környezetben 70 km/h a végsebessége, addig utóbbinál csupán 5 km/h. A magassága 2700, szélessége 2500, míg a hossza 6300 mm. A gépet egy 180 lóerős turbódízelmotor hajtja meg, amire szükség is van, látva, hogy szükség esetén milyen terepviszonyokat kellene legyőznie. A terepjáróért 88 ezer fontot, vagyis nagyjából 35 millió forintot kérnek.

shaman-8x8-meretek.jpg

Bővebb infók az Avtoros.info-n.

★★★★ OFFROAD Fesztivál Facebookon ★★★★
YOUTUBEINSTAGRAMWEB

youtube videó orosz autó shaman terepjáró offroad 8x8 amazing cars avtoros

2016\11\16

Kanada legrosszabb sofőrje

Calgaryban, Kanadában is vannak béna sofőrök. Tudod, azok az emberek, akik valaha ...TALÁN. Ma már biztosan NEM mennének át a rutinvizsgán. Ne ezek azok, akiken hangosan szeret nevetni az internet autós népe.

A videón manőverező nő közel 5 percen át egy egyszerű kiállást próbált "nyélbe ütni", a kábé üres parkolóban. Valószínűleg a csillagok állása, esetleg az aszcendense miatt, de nem sikerült. A manőverezés során megrongálta a kormányművet, rátolatott egy másik autóra és tett egy 360 fokos fordulatot egy elég szűk helyen...Az eredmény: 115 kanadai dollárra (kb. 25-26 ezer forint) büntették károkozás miatt. A térfigyelő kamera buktatta le.

Az megvan, hogy észre sem vette, hogy parkolási-tortúra során nekiment a mögötte állónak. Vajon hányadik nekifutásra engedték át a vizsgán?

Mi a tanulság?

Vannak az autózásban gyengébb képességű emberek, ezt bevallani nem szégyen! Aki úgy érzi, nehezebben navigál, ne menjen ki gyakorlás nélkül jeges, sáros, csúszós útra! Akár parkolási nehézségekről van szó, akár arról, hogy betontúton kívül, pl. földúton egy rosszabb minőségű terepen már megijed és tapasztalatlanul "beássa magát" az autójával valaki, ne ott döbbenjen rá, hogy fogalma sincs, mit kell ilyenkor tenni! A terepen való vezetés első, és legfontosabb élménye pont ez, SEHOL MÁSHOL ilyen extrém körülményekkel nem találkozol úgy, hogy közben nem károsíthatsz meg senkit, és nem idegesít senki. Gyakorolj forgalmon kívül!

Nem szégyen őszintének lenni magunkhoz és bevallani hol vagyunk gyengék, majd gyakorolni, például terepen. Nehéz terepen, amilyen Babod! ;)

videó autó tél vicces parkolás terepjáró havas fail

2016\05\13

Eközben a 30. Babod Offroad fesztiválon - fotók

Eközben eldördült a startpisztoly, és elhangzott a harca hívó beszéd!

96030_004a.png

30 évesen már nincsenek illúziók. Nincs már az a kamaszos nagymellény, az a vakmerőség és naivitás, ami még 20 évesen sem ciki.

Nem, 30 évesen tapasztalat van. Tudjuk, mire vagyunk képesek, bevertük már a fejünket elégszer a saját naivitásunk vagy vakmerőségünk miatt. Beragadtunk már elégszer a sárba, lefulladtunk, kifüstöltünk már annyiszor!

De valamit megőriztünk gyerekkorunkból, és ez talán a legfontosabb: a szenvedély. A lelkes készülődés, hogy tudjuk ugyan, hol vannak a határaink, de végre megint pezseg bennünk a vér, mert KERESSÜK a korlátainkat, és biztosan megtaláljuk, de most hátha, igen talán most ÁTLÉPJÜK azt újra és megtörténik a csoda!!

Belemegyünk valami olyanba, amiből eddig SOHA nem tudtunk kijönn, de most igen. Felmegyünk ott és úgy, ahol és ahogyan eddig még soha! A szenvedélyünk és a tapasztalatunk majd most átlendít saját korlátainkon! És kijövünk a kátyúból. Felmegyünk a siratófalon. Lehet, beleszakadunk, lefulladunk, de újra megpróbáljuk!! És ott van a legnagyobb, amit ilyenkor kaphatunk: a baráti segítség.

30 évesen már nincs illúzió, de még mindig megvan a lelkesedés! És megvan a gép, saját kezünk munkája. És megvan a dagonya, megvan mindaz az akadály, ami eddig mindig. Idén újra megharcolunk velük!

Gyere BABOD, gyere dagonya, megeszlek vacsorára!!!

Elindult a nem jubileumi, de mégis mérföldkőnek számító 30. Offroad Fesztivál. Folyamatosan frissülő albumunkban a fesztiválról küldött képeket láthatod.