A fesztivál, ahol nem úszod meg szárazon

Nem lehet megúszni...

Néha nem kell töb bezer kilométert utazni ahhoz, hogy eléggé bizarr eseményekben legyen részünk - csak mondjuk ellátogatni a magyar sárfesztiválra. Ami igazából nem az, de mégis. Egy olyan hely, ahol a sörnél csak egyvalami fogy jobban, a benzin.

Amikor egy fesztivált elér az eső, a fesztiválozók komoly választás elé kerülnek: elkerülik vagy kiélvezik a sártengert. Legalábbis egy szokványos zenei fesztiválon ez így van. Viszont van néhány olyan extrém rendezvény, ahol az eső és a sár nem gondot okoz, hanem igazi örömet vált ki a nézőkből! A terepjáró fesztiválon az autók a főszereplők, de talán sehol máshol nem dagonyáznak annyira önfeledten a nézők, mint itt!

Így van ez a már 29. éve megrendezésre kerülő Offroad Fesztiválon is Somogybabodon, ahol az angolul találóan "petrolhead"-eknek nevezett terepjárósok évről-évre összegyűlnek. Ahogy mondani szokták, az autók is szeretnek fesztiválozni, és tényleg itt ők a főszereplők. A magyar terepjárós közösségnek sok kisebb-nagyobb versenye van országszerte, de az igazi élményautózás otthona Somogybabod, ahol nem ciki az, ha a milliomos osztrák vállalkozót a magyar UAZ-os húzza ki a sárból...

A vagyonokat érő, évekig építgetett autóktól a sufnituningoltakig minden megtalálható, egy-egy fotót nézve a legújabb Mad Max mozi jut eszünkbe! :)

Mad Maxre hasonlító buherált járgányok is vannak ezerrel

Tiszta Mad Max!

A térdig érő dagonyában az erős gépek remekül érzik magukat...vagy sem (hiszen némelyik csak otthagyja a "fogát"), a lényeg, hogy a pilóták keresik a lóerők és a saját ügyességük, helyzetfelismerő képességük határait.

De a nézők sem tétlenek, hiszen rengetegen megmártóznak a dagonyában. Ez az emberi és gép érdekes együttműködése, sárdagasztás felsőfokon, avagy minden, amit be lehet mocskolni, az be lesz mocskolva. Talán sehol máshol nem dagonyáznak annyira önfeledten a nézők, mint Babodon, hiszen sokan ezért jönnek, hogy a szabadságnak ezt a fokát kiélvezhessék egy teljesen kötetlen jamboree során.

Jöjjön a giga fotógyűjtemény, ami megkérdőjelezhetetlenül bizonyítja, hogy az offroad az az, amit nem lehet megúszni szárazon - és éppen ezért annyira jó!

 

A fotókat az utóbbi évek fesztiváljairól gyűjtöttük össze, amatőr és profi fotók egyaránt megtalálhatóak közöttük.

★★★★ MÁJUS 22-24. OFFROAD FESZTIVÁL Somogybabodon! ★★★★
★★★★ OFFROAD Fesztivál Facebookon ★★★★
YOUTUBEINSTAGRAMWEB