Európa legnagyobb terepjáró-autós fesztiválja „Zöldre" váltott

Európa legnagyobb off-road fesztiválja minden évben pünkösdkor (2014-ben ez június 8-10 lesz) kerül megrendezésre a somogybabodi „szentélyben". A fesztivál szervezői 2013-tól komoly fordulatot tettek, hiszen a világon először szerveztek karbon-semleges off-road fesztivált. Céljuk, hogy a résztvevőkön keresztül is felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, a klíma katasztrófa megelőzésére.

Ma már szinte minden termelő és alkotó tevékenység velejárója a környezetszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezt államközi szinten a széndioxid kvóták kereskedelmének szabályozásával igyekszenek kordában tartani. De a magánvállalkozások is tehetnek lépéseket, hogy csökkentsék tevékenységük karbon-lábnyomát.

Ehhez nyújt segítséget az Önkéntes karbon kredit piac, mely a kötelező piactól függetlenül működik. Létrejöttével a környezettudatos magánszemélyek és vállalatok egy olyan eszközt kapnak a kezükbe károsanyag-kibocsátásuk ellentételezésére, mellyel támogatni tudják a károsanyag-kibocsátással járó energiatermelés visszaszorítását, a megújuló energiatermelés támogatásán keresztül.

A karbon krediteket nemzetközileg elismert, környezetbarát energiát előállító hitelesített projektek állítják elő a tényleges megtakarításuk alapján. Egy karbon kredit 1 tonna CO2 kibocsátásnak felel meg. Vagyis aki ezt megvásárolja, ennyi zöld energia előállításához járul hozzá, így semlegesíti az általa használt erőforrások által kibocsátott üvegházhatású gázokat.

A szervezők ezért megvizsgáltatták a rendezvényük környezeti terhelését amiben nem csupán a 3 nap alatt felhasznált energia előállításából, hanem a résztvevők által elhasznált üzemanyag mennyiségből sőt a kilátogató vendégek, nézők utazásából eredő kibocsájtást is ellentételezték. Hogy teljes legyen a kép a rendezvény weboldalát is ellensúlyozták.

A világ internet hálózatának működéséhez hatalmas energia szükséges. Annyira nagy ez az energiaigény, hogy a világ CO2 kibocsátásának 5%-áért az internet a felelős. Ez hasonlatosan nagy szám mint a személyautók által keletkező légszennyezés.

„Mivel számunkra nagyon fontos a környezetvédelem és az energiatakarékosság, ezért az Arttree Production segítségével rendezvényünket és honlapunk működésének energiaszükségletét 100%-ban karbon-semlegesítettük!" Az elvégzett kalkulációk alapján a rendezvény és weboldalunk karbon-lábnyoma az elmúlt egy évben összességében 34 tonna CO2 volt.

Ennek a 34 tonna kibocsátásnak az ellentételezését 34 darab karbon kredit felhasználásával (azaz nyugdíjaztatásával) értük el, így 34 tonnányi kredit megvásárlásával járultunk hozzá a Föld széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez. A projekt karbon-semlegesítése során az Észak-Nyugat kínai Urumchi tartományban található Xinjjiang Dabancheng Sanchang szélerőmű projekt működéséhez járultunk hozzá.